Tillbaka

Betala av dyra krediter och spara pengar

Det finns tillfällen i livet då det är nödvändigt att låna pengar, ibland kan det till och med vara ekonomiskt fördelaktigt. Men att belasta privatekonomin med onödigt dyra lånekostnader över längre perioder är inte någon bra lösning. Ett sätt att förändra situationen och samtidigt spara pengar är att betala av dyra krediter med ett nytt lån som ger dig bättre villkor.

Allt fler kreditkort erbjuder räntefria perioder som varierar mellan 30–65 dagar innan räntan påverkar aktuell kreditskuld. En kreditkort ränta är i regel väldigt hög, snittet ligger mellan 14–20%. Utöver ränta betalar du som kund även årsavgift, fakturaavgift och därtill även försäkringskostnader. Vår starka rekommendation är att alltid försöka betala av kredit skulden innan räntan träder i kraft, på så vis utnyttjar du alla fördelarna med ditt kreditkort.

Kortkrediter är därför väldigt lämpade som en extra buffert för oförutsedda kostnader eller när du vill genomföra ett köp som omfattas av kreditkortets fördelaktiga försäkringar. Ett vanligt exempel är semesterresan. Men om du går i tankarna om att använda ditt kreditkort för en långsiktig investering eller ett större lån bör du verkligen tänka till ett extra varv.

Är skadan redan skedd? Då är det hög tid att se över dina alternativ, för här finns det pengar att spara. Ett klokt beslut är att lösa krediten genom att ta ett billigare privatlån som Divide - Smartare Delbetalning eller annan förmånlig kreditgivare. Men innan du bestämmer dig för att ansöka om ett nytt lån bör du alltid jämföra.

För att kunna jämföra dina nuvarande krediter med andra alternativ är det bra att utgå från den effektiva räntan. Den visar totala räntekostnaden inklusive samtliga avgifter eller övriga kostnader som lånet medför. Därefter behöver du även se över återbetalningen av lånet och ta höjd för hur amorteringen kommer att påverka din framtida ekonomi. Även om ett nytt lån sänker den effektiva räntan med 10% så kanske inte budgeten räcker till för att upprätthålla avbetalningsplanen. I syfte att underlätta när du skall jämföra lån och krediter har vi sammanställt en lathund för de vanligaste förekommande begreppen och dess innebörd;

Effektiv ränta

Totala kostnaden för lånet inräknat ränta och samtliga avgifter sammanfattas som effektiv ränta. Ju högre den effektiv ränta är, desto mer kostar lånet.

  • Med en kontokredit från Divide får du en effektiv ränta på 3,02% vid ett uttag med en återbetalningstid på 24 månader

Aviavgifter och administrativa avgifter

Kreditbolag tillämpar ofta avgifter som skall täcka kostnaderna för att hantera inbetalningar från kunder. En aviavgift eller fakturaavgift om 19 kr per månaden är väl inte hela världen? Men ska den betalas varje månad under ett år blir kostnaden 228 kronor. Om du endast har lånat 10 000 kronor motsvarar endast aviavgiften en räntekostnad om 2,8%.

  • Vi tillämpar inga aviavgifter eller administrativa avgifter.

Uppläggningsavgifter

När du ansöker om ett lån genomför kreditgivaren en så kallad kreditbedömning vilket medför administrativa kostnader. För att täcka kostnaden tillämpar kreditgivaren en uppläggningsavgift. Avgiften betalar du som kund i samband med första fakturan.

  • Vi tillämpar inga uppläggninsavgifter

Betalningsfri månad

Att inte behöva betala låter ofta för bra för att vara sant, vilket det nästan alltid också är. Det som händer i praktiken när du som kund nyttjar en betalningsfri månad är du skjuter fram betalningen ytterligare en månad. Vanligtvis får du betala mer månaden efter.
Med Divide kan du pausa månatlig amortering mot en avgift om 1% av utestående skuld. Genom att endast betala pausningsavgiften skjuter du fram amorteringsplanen ytterligare en månad.

Återbetalning av lånet i förtid

Generellt så blir kostnaden för lån dyrare desto längre du har dem, speciellt om du endast betalar räntekostnader. Om du har för avsikt att betala tillbaka lånet i förtid bör du vara noggrann med att läsa villkoren, många kreditgivare tar nämligen ut en avgift när du skall lösa lånet.

  • Som kund kan du när som helst betala tillbaka hela lånet utan några extra kostnader.

Rak amortering eller annuitet

Återbetalningen av lånet kan variera beroende på lån och kreditgivare. Den vanligaste förekommande varianten är “rak amortering” vilket innebär att du som kund amorterar samma belopp under lånets löptid men att räntekostnaden minskar för varje inbetalning.

Ett annuitetslån kan kort sammanfattas som ett lån där du alltid betalar samma summa vid varje inbetalning men att fördelningen mellan räntekostnader och amortering förändras över tid. I början betalar du alltså mer av räntedelen vilket medför att räntekostnaden minskar med tiden men samtidigt ökar amorteringen.

Vi tillämpar rak amortering. Som kund väljer du själv amorteringstiden för respektive kredituttag, antingen 24 månader (2år), 48 månader (4 år) eller 72 månader (6år).

VI LANSERAR SNART

Ta reda på ditt
preliminära kreditutrymme nu.

Visa
PRELIMINÄR­ANSÖKANTa reda på ditt preliminära kreditutrymme.

Ta reda på ditt
preliminära kreditutrymme.