Tillbaka

Ta körkort

Att ta körkort medför en känsla av frihet, självständighet och öppnar flera framtida möjligheter. För många är körkortet ett steg mot oberoende från föräldrar, kollektivtrafik, oförglömliga roadtrips, eller till och med starten för ett framtida yrke. Att kunna köra är förmodligen ett av de största steget mot självständighet som du ska ta; det betyder att du har frihet att åka vart du vill.

Oavsett anledning är det ett stort engagemang när det kommer till både pengar och tid, vissa människor bestämmer att det bara inte är värt ansträngningen. Men när du väl står där med ett körkort i handen är det ofta värt både ansträngningen och pengarna av flera anledningar;

Nya karriärmöjligheter

Vi står inför en framtid med allt från självkörande fordon till höghastighetståg. Men det kan vara värt att komma ihåg att det finns mängder av arbetstillfällen som kräver att du har körkort. Hur stor är egentligen sannolikheten att du hittar drömjobbet inom gångavstånd från hemmet?

Mindre kollektivtrafik

Låt oss vara ärliga - tycker du verkligen om att åka buss eller ta tåget varje gång du skall åka någonstan? Offentlig transport är inte alltid helt pålitlig, som förare kan du planera dina resor utan att ta hänsyn till när nästa tåg går.

Mer frihet

Försök att föreställa dig ditt framtida liv, kommer du att kunna uppnå dina drömmar utan att köra bil någon gång?

Vad kostar ett körkort?

Kostnaden för att ta körkort varierar beroende på hur erfaren och duktigt du är på att köra bil i kombination med dina trafikkunskaper. Så hur mycket kostar ett körkort egentligen? Om du endast genomför de obligatoriska momenten och kör upp med egen bil så är kostnaden för ett körkort 4 355 kronor, nedan ser du hur vi har räknat:

Synundersökning:200 kr
Riskettan:700 kr
Halkbanan:2000 kr
Fotografering hos Trafikverket: 80 kr
Teoriprov:325 kr
Uppkörning:800 kr
Tillverkning av körkort:325 kr
Totalt:4 905 kr

Ovanstående räkneexempel är lite av en drömkalkyl, sannolikheten att du klarar din första uppkörning utan att ta en enda körlektion är ganska liten. Även om du är en väldigt duktig förare så finns det alltid utrymme för förbättring. I enlighet med trafikverket så landar kostnaden av ett körkort mellan 15 000 - 20 000 kronor. Fördelen är att du inte behöver oroa dig för att betala hela kostnaden direkt då du kan betala och genomföra de olika momenten vart eftersom.

Vad kostar en intensivkurs?

Ett annat alternativ är att anmäla dig till en intensivkurs hos någon av landets alla trafikskolor. Kurserna varierar dock i pris och längd beroende på din nuvarande körvana. Du kan välja intensivkurser mellan allt från 1 vecka upp till hela 4 veckor, priserna varierar beroende av antalet körlektioner som kurserna innehåller. Om du överväger att genomföra en intensivkurs bör du räkna med en kostnad på ca 15 000 kronor.

Delbetala körkortet

Oavsett om du kommer ta körkort helt på egen hand, boka in körkortslektioner eller boka en intensivkurs så medför körkortet en ganska hög kostnad. Har du inte själv möjligheten att betala för körkortet direkt så finns det flera trafikskolor som samarbetar med olika kreditgivare för att finansiera betalningen. Självklart kan du även använda ditt delbetalnignsutrymme på Divide för att delbetala körkortet på 24 månader.

I räkneexemplet nedan ser du den månatliga kostnaden för ett körkort på 15 000 kr som delbetalas med Divide;

Kostnad för körkort:15 000 kr
Delbetalning per månad:650 kr
Antal betalningstillfällen (2 år):24
Transaktionsavgift:150 kr
Effektiv årsränta: 3,02%
Totalt kostnad:15 463 kr

VI LANSERAR SNART

Ta reda på ditt
preliminära kreditutrymme nu.

Visa
PRELIMINÄR­ANSÖKANTa reda på ditt preliminära kreditutrymme.

Ta reda på ditt
preliminära kreditutrymme.